Ubatuba, Caraguatatuba na litoral paulista a nástrahy portugalského jazyka

Pobřeží státu São Paulo alias litoral paulista, pláž Promirim na sever od Ubatuby

Když mi kamarádka Su říkala, že bydlí kousek od moře, těšíla jsem se, že tam vyrazíme na odpoledne. Nakonec se ukázalo, že je vzdálené tři hodiny. Cesta deštným pralesem a klesání do města Ubatuba ovšem byly nezapomenutelné, vypadalo to, jako kdyby se kus Amazonie přestěhoval sem do nejmodernějšího centra země. Litoral paulista, neboli pobřeží státu São Paulo mne takto fascinovalo ještě nekolikrát, možná i s lepším počasím.



Nástrahy brazilské portugalštiny
Jak se tam dostat a co dělat na místě
Mapa pláží na pobřeží státu São Paulo
Fotogalerie


Tak se zase po týdnu hlásím. Hned minulé úterý jsem se vydala do São Paula pro redukci zrovna v den největších veder a to proto, abych následně zjistila, že tu stejnou redukci můžu koupit i v São José. Alespoň jsem zjistila, že São Paulo je pořád tak strašné jako bylo před dvěma měsíci. Jinak tedy bydlím pořád u Su a doufám, že tam zůstanu až do konce. Kromě Su bydlí v bytě i její kamarádky Consu a Tuquinha. Consu pracuje v pivovarnictví, takže je kuchyně neustále obložená pivem všech značek a neustále se večer naléva. 

Minulou středu jsem nastoupila do práce. Pracuju v organizaci jménem Eco Solidário, která má tady blízko v horách dílnu s fair tradeovými výrobky a já mám pro ně hledat způsoby, jakými by je mohli certifikovat. Lidé jsou tu skvělí a pracovní tempo rozhodně není závratné, ale jak jsem zjistila, tak tohle je v brazilských neziskovkách normální. 

Pohled do kouska pralesa Mata Atlântica

Ubatuba a pláže Promirim a Puruba

O víkendu jsme vyrazili spolu s Domem (Su přítel) a kamarádkou Vandou na party s hudbou ze státu Maranhão, ve které hrají Su kamarádi. Cesta na pobřeží byla jak z dobrodružné knížky, kdy člověk horami porostlými tropickým pralesem přijede na nádherné pobřeží, kde díky špatnému počasí nebyla ani noha. Vandini rodiče bydlí v pravém tropickém ráji na okraji přímořské Ubatuby. Byli jsme na dvou plážích. První Promirim měla před sebou na obzoru nádherný ostrov stejného jména, kam se dá za dobrého počasí vyrazit a vedle nádhernou lagunu se sladkou vodou. Asi více se mi ale líbila pláž Puruba, na kterou se dá dostat jen cestou loďkou přes řeku a pláž je tak trošku izolovaná od světa. Brazilci tu jezdí stanovat, ovšem pozor na období, kdy se tu přemnoží muchničky, díky nim sme odsud tentokrát rychle utekli.
Tam za řekou je pláž Puruba

Ovšem v sobotu nám počasí nepřálo a už z druhé pláže nás vyhnal dokonale tropický liják. Rýmu z něj zaháním ještě dnes. I když je možné, že rýma pochází ze sobotní večerní party Aiesecu v Paranaibě. Poznala sem tam dokonce jednoho potomka Čechů a jednoho kluka, který byl na stáži v Ostravě. Na Absinth a smažák vzpomíná dodnes a říká, že Ostrava je nej. V neděli následoval další zoufalý pokus se jít vykoupat do moře, ale tentokrát mně a Aiesekářům Antoniovi, Vitorii (z Maďarska) a Ivovi pršelo už půl hodiny před příjezdem do přímořského střediska Caraguatatuba.

Caraguatatuba v nevlídném počasí

Na co si dát pozor v brazilské portugalštině

A nakonec ještě malá exkurze do portugalského jazyka. Minulý týden jsem přestala říkat, že jsem z České republiky (Republice Tcheca), tcheca totiž znamená v portugalštině, teda aspoň té brazilské, ženské přirození (banho tcheco, rychle omytí ženského přirození, je všobecně známá fráze), ostatně Praga alias Praha znamená pohroma jako když vám kobylky napadnou pole. Už vím, proč jsou vztahy mezi ČR a Brazílií tak problematické. Nejlepší je říkat, že jsem z Evropy nebo z Checoslovakia.

Jak se tam dostat a co dělat na místě

Doprava - Do Ubatuby jezdí autobusy společnosti Litoranea/Passaro Maron a to jednak z autobusáku Tiête v São Paulu a i z větších měst všude po státu São Paulo. Z Rio de Janeira sem jezdí autobusy společnosti Util.
Autobusové nádraží pro dálkové autobusy je hned vedle nádraží pro místní autobusy, ty jezdí v nepravidelných intervalech na všechny pláže na sever i jih i přímo po městě.
Ubytování - Je možné přespat přímo na pláži, ale je lepší se zeptat místních na aktuální situaci. Na některých místech vás může překvapit třeba i invaze dotěrných muchniček. U pár pláží jako Almada nebo Promirim jsou i menší penziony. Jinak přímo v Ubatubě existuje možnost ubytování všech kategorií. Je tu i kemp kousek od města s názvem Camping Sitio Usina Velha nedaleko pláže Pereque Açú.
Jídlo a noční život - Skoro všechny pláže, minimálně ty co jsem popsala v článku, jsou opuštěné, je tu maximálně jeden bar, který ještě není vždy otevřený, takže lépe na to nespoléhat a vzít si něco s sebou. Ubatuba naopak nabízí nepřeberné množství možností a Brazilci tu hrozně rádi jezdí hlavně na zmrzlinu, i když já ji za nějak vyjímečnou nepovažovala.

Mapa pláží na pobřeží státu São Paulo





Pobřeží státu São Paulo alias litoral paulista, pláž Promirim na sever od Ubatuby
Pobřeží státu São Paulo alias litoral paulista, pláž Promirim na sever od Ubatuby

Pobřeží státu São Paulo alias litoral paulista, pláž Promirim s ostrovem Promirim
Pobřeží státu São Paulo alias litoral paulista, jezero u pláže Promirim 

Pobřeží státu São Paulo alias litoral paulista, pláž Promirim na sever od Ubatuby

Pobřeží státu São Paulo alias litoral paulista, pláž Puruba na sever od Ubatuby