Brazilský karneval (i) v Riu aneb puchýře ze skákání léčím ještě teď

A felicidade do pobre parece, A grande ilusão do carnaval
A gente trabalha o ano inteiro, Por um momento de sonho,
Pra fazer a fantasia

(Felicidade, Tom Jobim)

Oblouk na konci Sambodromu

Pojem karneval je dnes asi nejčastěji spojován s Brazílii a Rio de Janeirem, samotní Brazilci mají tento svůj svátek často raději než třeba Vánoce. Přestože nejznámější je určitě karneval v Riu de Janeiru z něhož každý rok obletí svět záběry z největšího a nejstaršího průvodu (bloco) Bola preta v centru Ria a pak hlavně ze Sambodromu, kde se předvádějí nejlepší školy samby Karneval je celobrazilský svátek, který si každý region této země užívá velmi specificky po svém. Všechny mají ale jedno společné, jak říká píseň Toma Jobima Felicidade, neboli štěstí. Alespoň jednou v roce všichni Brazilci odhodí starosti a jdou oslavovat do ulic.


Karneval není jen Rio Každý region si ho užívá trochu jinak, mimo Rio jsou velice populární karnevaly v Salvadoru da Bahía a ve městě Olinda (u Recife), obě na severovýchodě Brazílie. Ve státech São Paulo a Rio de Janeiro jsou pak velice populární karnevaly v městě São Luis do Paraitinga a také tzv. Bloco da Lama (lama je bahno) ve městě Paraty. Prý je dobrý i karneval a přehlídka škol v São Paulu, i když by vám to asi spousta Brazilců vyvracelo a je pravda, že tu rozhodně nelze očekávat takové pouliční veselí jako třeba v Riu.

Ať už je to v kterémkoliv brazilském městě (či jiné latinskoamerické zemi s karnevalovou tradicí), karneval vždy začíná předáním jakéhosi symbolického klíče od města králi Momo, což by podle tradice měl být sympatický chlápek s nejméně 120 kily. V Riu se pravidla poněkud změnily od roku 2004 a váha už není podmínkou zvolení, už stačí být pouze nejméně dva roky obyvatel Ria, mít alespoň 170 cm a mít mezi 18 a 50ti lety, ovšem i tak v posledních letech váha většiny zvolených králů překračuje průměr populace. Pro královnu jsou tu trochu jiná pravidla, musí mít mezi 25 a 34mi lety a hlavně musí umět správně sambovat (sambar). Krále i královny pak vybírá komise určená radnicí vždy v října předcházejícího roku ve velice okázalé show podobající se volbě Miss. Zvolení král i královna (rei e rainha) otevírají karneval převzetím klíče od starosty v pátek, tím oficiálně začíná nepřetržité veselí trvající až do středy dalšího týdne.


TIP Kdy se co v Riu děje? Karneval se vždy koná 40 dní před Velikonocemi, pro lepší přehled se můžete podívat zde, kde jsou data karnevalů až do roku 2017. Přehled vždy ukazuje kdy je karnevalové úterý, samotný karneval však začíná již v pátek předtím. Hlavní přehlídka škol samby probíhá na Sambodromu v nocích z neděle na pondělí/pondělí na úterý. Oficiální volno mají pak Brazilci vždy v pondělí a úterý poté. Pokud si chcete opravdu karneval užít od začátku do konce je dobré dojet do Ria už ve čtvrtek, odjezd pak naplánovat na středu dalšího týdne.

Já jsem zatím zažila karneval pouze v Riu dva roky po sobě, každá návštěva byla jiná, ale každá byla skvělá. Přestože Rio žije veselím po celý rok, během karnevalu se intenzita několikrát znásobí, ulice jsou plné Brazilců, kteří rozhodně při maskování nebrzdí uzdu své fantazii a všude vládne všeobecné veselí. První rok jsem vyrazila se svou kamarádou Sylwiou z Polska, bydlely jsme na úžasném místě ve čtvrti Lapa přímo na druhé straně tunelu ustícího u Samodromu. Večer tunelem procházeli napůl oblečení účastníci přehlídek a rovnou se připojovali k veselí v ulicích. Do Ria jsme dorazili už ve čtvrtek a byl to docela dobrý nápad. Ubytování sme měly u Monicy, kterou jsme poznali přes couchsurfing. Bydlela sama se svou dcerou, která prý měla tatínka Žida a zrovna byla na studiu v Izraeli a synem, kterého měla se svým bahijských přítelem, prostě typický brazilský mix. Jako karnevalovým začátečníkům nám hodně pomohla se napoprvé ve městě vyznat a hlavně koupit lístky na Sambodrom, ty nakonec stály okolo 50 BRL a nebyl problém je koupit ještě v den vystoupení, přestože průvodci často tvrdili opak.

Carnaval da rua

 
Jako nezbytný se jevil hlavně seznam tzv. blocos, čili jednotlivých průvodů přímo v ulicích Ria, kterých je během karnevalu přes čtyři stovky a souběžně probíhají snad ve všech městských čtvrtích (aktuální seznam i s místy hledejte vždy pod heslem Blocos do carnaval a příslušný rok nebo si můžete vyzvednou po příjezdu průvodce zadarmo Carnaval da rua) a zapojit se do nich jde již týdny před i po oficiálním začátku karnevalu. Blocos jsou vlastně to o čem karneval v Riu je. Je to často buďto auto se zvukovou aparaturou nebo přímo živá kapela, bubny atd. kteří se pohybují nějakou částí města a za nimi se postupně přidávají tancující a skákající kolemjdoucí a sympatizanti. Mnoho bloců už má mnohaletou tradici i přes velice netradiční názvy typu Que Merda é Essa?!  (Co je to za sračku, vyráží v neděli v centru Ipanemy) a jejich organizátoři se snaží mezi ostatními zaujmout a nalákat co nejvíce skákajících fanoušků (přecejen i tady vládne karnevalu často reklama).  Přestože v Riu vládne samba, která je tu prostě tradiční, lze mezi blocos najít opravdu všechny hudební žánry o hip hopu po rock a reggae. Jsou blocy které zachovávají tradiční podobu, kdy jde v předu průvodu král s královnou a za nimi tanečnice samby a jsou blocy kdy se od začátku vše zvrtne a za chvíli vlastně není poznat odkud a kam průvod jde, takové jsou snad nejvíce koncentrované v čtvrti Santa Teresa, kde nedoporučuji účast nikomu kdo nemá rád velké tlačenice a koncentrace lidí, což ostatně platí pro celý karneval. My jsme volili strategii se přes den pohybovat a hlavně pospávat na pláži, hlavně na Ipanemě, kde jsme zároveň občas chytli blocos, které šly okolo po promenádě (Monica doporučila Banda da Ipanema, což byl opravdu skvělý, ale naprosto přecpaný) a v noci se přesunout do Santa Teresy a Lapy, kde karneval na ulici vlastně nikdy nekončí. S jídlem a pitím se během karnevalu člověk nemusí dělat starosti, všude jsou neustále pouliční prodejci všeho možného a hlady ani žízní človek neumře, jen pozor na kapesní zlodějičky, kterým se v davech daří.

Carnaval da rua v plném proudu

Ubytování Rio se během karnevalu zaplní nejvíc z celého roku, spousta hotelů hlásí obsazeno už měsíce dopředu a většina z nich navíc na karneval prodává speciální balíčky (nejmíň na 4 dny) s přemrštěnou cenou. Přesto je v Riu tolik hotelů, že není problém najít místo i pokud se rozhodnete přijet na karneval na poslední chvíli. Osobně mám dobrou zkušenost s couchsurfingem, přes který sem našla ubytování během obou karnevalů, ale počítejte s tím, že i za to budou chtít často poplatek. V případě hotelu, airbnb i couchsurfingu je dobré bydlet buďto někde přímo ve městě (nejlépe Lapa, Flamengo, Ipanema a Copacabana) či ještě lépe na metru, ulice jsou totiž neustále ucpané a je těžké se vůbec někam taxíkem či autobusem dostat. Pro extra dobrodruhy mám tip od mojí brazilské kamarádky: Přijeďte na místní autobusák a nechte si batoh v guarda volumes (jsou docela bezpečné). Pak v noci pařte a ve dne můžete spát na pláži, prý se takhle dá zvládnout celý karneval v pohodě.

Přehlídka škol samby


Asi každý kdo jede do Ria na karneval si nechce nechat ujít přehlídku škol samby ve slavném Sambodromu postaveném Oscarem Niemeyerem, jedná se vlastně o část ulice Marquês de Sapucaí, jak také Sambodromu Brazilci říkají, kolem níž jsou v délce asi 700 m postavené tribuny. Tudy pak v době karnevalu musí projít všechny soutěžící školy samby a předvést to co přes celý rok pečlivě připravovali. Přehled škol samby je dnes velký byznys do kterého jsou zapleteni úplně všichni včetně dealerů drog, politiků, celebrit...Všechny desfilé jsou vysílány v televizi a komentovány jako fotbalové zápasy, kdy moderátor na základě indicíí odhaduje, která škola asi letos získá nejvíce bodů.

Sobotní přehlídka škol v Sambodromu

Se Sylwiou jsme se vydaly se podívat na druhou soutěžní skupinu v pondělí, kde soutěžila i oblíbená škola Monicy, Salgueiro. Řekla nám, že konkurence je velká, ale že letos to prostě vyhrají. Sehnaly jsme lístky na tribunu 13, která je na samém konci ulice kde školy procházejí. Spolu s námi tu byli hlavně místní, kteří tu přišli fandit právě té svojí škole. Celá akce začala v 9 večer a probíhala celou noc až do ranního svítání, prošlo 6 škol, které měly každá na svoje představení přesně 1 a půl hodiny. Musím říct, že vydržet až dokonce nebylo jednoduché, ale pokáždé když přicházela nová škola mne okolní zpívající a tancující Brazilci přesvědčovali, že právě tahle škola je ta pravá a musím ji vidět. Nakonec opravdu vyhrála škola Salgueiro, přesto pro mne byla (a pořád je) nejlepší Portela.


SAMBODROM Kdy, co a za kolik Hlavní přehlídky probíhají v Sambodromu od pátku, kdy se tu představí něco jako dorostenci ze samba škol, v sobotu následuje přehlídka horších škol, kterým se nepodařilo minulý rok postoupit do elitní skupiny 12, v neděli a pondělí se pak představí těchto dvanáct škol ve dvou skupinách po 6, další sobotu se pak představí šest nejlépe hodnocených škol daného roku.
Ceny vstupu se velmi liší, karneval to je pro všechny brazilské i zahraniční celebrity možnost se ukázat a mnoho lidí je ochotno za lóži (camarote) vedle nich ve středu Sambodromu (Setor 2) zaplatit i milion, ceny se pak snižují podle toho jak dobrý výhled člověk má (sektory 9,7, 11, 5 a 3 jsou považovány za ty s dobrým výhledem, mapu najdete zde). Lístky jsou prý dle různých průvodců předmětem různého kupčení a těžko k sehnání, přesto jsme dvakrát neměli žádný problém koupit lístek na hlavní přehlídky v neděli i pondělí den předem za normální cenu (pro místní) přímo v pokladně Sambodromu a to na tribunu 13 odkud jsme měli opravdu nad očekávání dobrý výhled. Speciální tip může být pro ty co se chtějí přímo účastnit průvodu, školy samby toto nabízejí. Většinou je potřeba se domluvit s jednou ze škol předem, přijet cca. 14 dní až týden předem a hlavně si koupit kostým, ve kterém půjdete. Dle informací co mám se cena může značně lišit od pár tisíc do pár desetitisích.

Podruhé jsem dorazila na karneval v Riu v roce 2009 se svými kamarády z Čech, bydleli jsme zase přes couchsurfing, ale tentokrát v Tijuce, což bylo sice v hezkém prostředí, ale přecejen trochu z ruky, ještěže nás bylo víc a taxíky v Riu jsou levné. Tentokrát jsme se dostala i do slavného bloco Cordão da Bola Preta (záběry z něj vždy obletí svět ve zprávách) , který je největší v Riu (asi 130000 lidí) a koná se vždy v sobotu v 9:30 ráno. Dobrá rada je nechat projít hlavní dav a pak se bavit na chvostu, tady jsme opravdu potkali nejroztodivnější masky i lidi a přes počáteční pres (a to vstávání) to byl jeden z nejlepších bloců co sem v Riu viděla. Opět se vyplatila strategie přebývání na pláži a večerní návštěvy Santa Teresy a Lapy. Ovšem se také ukázalo, že není příliš chytré spojovat návštěvu karnevalu v Riu s prohlídkou turistických lákadel jako je například Socha Krista a to hlavně proto, že podobný nápad má asi přibližně milion návštěvníků, kteří tam přijeli s vámi. Takže, pokud chcete poznat Rio, možná si vyhradit čas před či po karnevalu.

Tady je ukázka toho jako to vypadalo v bloco Bola Preta v roce 2009

Brazilci si karneval opravdu užívají a jsou v oslavování opravdu neúnavní. Ve světe panuje jakýsi obraz, že karneval je v Brazílii spojen s neřízenou konzumací alkoholu (a dalších návykových látek) a po ulici lidé všude obcují bez zábran (půlka článku o karnevalu v idnes vždy zabere zpráva o tom, kolik se rozdá zadara kondomů), kdo by jel na karneval aby takový obraz spatřil asi bude zklamaný. Brazilci sice pijí, ale s mírou a opravdu se při karnevalu líbají i neznámé lidi, ale rozhodně nikde neuvidíte orgie tak jak by to mohlo vyznít ze zpráv. Karneval v Riu je o tanci, zábavě a radosti, kterou se musí nakazit každý. Já zažila tu největší radost poslední den, když jsme se zastavili v Lapě u jednoho klubu, už bylo k ránu a já se jen tak pohupovala z nohy na nohu, když tu se u mne zastavil nějaký Brazilec a řekl mi překvapeně: Menina, tu sabes sambar...větší poctu si na karnevalu ani přát nemůžu.

Karneval v ulicích čtvrti Santa Teresa

Kreativita pouličních masek nezná mezí

Karneval ve čtvrti Lapa, v pozadí typické oblouky

Příprava jednoho z karnevalových bloků na pláži Copacabana

K prasknutí narvaná karnevalová Ipanema

Příprava jednoho z nejslavnějších bloků na pláží Ipanema

Masky vycházející ze Sambodromu

Masky z přehlídek na Sambodromu zaplňují město

Sobotní přehlídka škol v Sambodromu

Sobotní přehlídka škol v Sambodromu

Sobotní přehlídka škol v Sambodromu

Sobotní přehlídka škol v Sambodromu

Sobotní přehlídka škol v Sambodromu


Přehlídka probíhá od večera až do svítání