Studium, práce a dlouhodobý pobyt aneb do Brazílie na zkušenou



Chcete poznat Brazílii trochu jinak, než turista co v rychlosti prolítne Rio de Janeiro a vodopády Iguaçu? Chcete žít s místními nebo tu chodit do školy? Pokud chcete poznat Brazílii trošku jinak než běžný turista, který tu stráví průměrně měsíc, pak následující řádky jsou právě pro vás.
Sama jsem Brazílii poznala v rolích turisty, pracujícího, studenta i dobrovolníka a žila v několika menších i větších městech. Tady je pár tipů, které jsem během svých cest a pobytů nasbírala, snad se vám některé budou hodit.

Studium v Brazílii
Práce v Brazílii
Dobrovolnictví v Brazílii

Studium v Brazílii

Pro středoškoláky

Rotary

V ČR existuje několik programů fungujících na základě jakési středoškolské výměny (musí vám být mezi 16 a 18), díky kterým se dá do Brazílie dostat na rok. Nejznámější je asi Rotary club, prostřednictvím kterého se dá na střední dostat do Brazílie asi nejlevněji. V Brazílii je Rotary club velmi rozšířený a možnosti vašeho umístění jsou velmi rozmanité, naopak vy pak musíte garantovat ubytování některému ze zahraničních studentů přijíždějících do Čech. Více informací zde

AFS

Na velmi podobném principu s ročním pobytem a výměnou funguje i organizace AFS, kde jsou ovšem náklady poněkud vyšší zejména pokud se nedostanete na stipendijní program. Více informací zde

Pro vysokoškoláky

Tady už je výběr mnohem daleko pestřejší, většina těch větších univerzit už smlouvu na výměnu studentů s nějakou brazilskou vysokou školou má a ve většině případů nabízejí i stipendium k částečné úhradě nákladu spojených s pobytem v cizí zemi. Programy jsou většinou spíše pro magistry a ve většině případů je potřeba znalost portugalštiny tak, aby v ní byl dotyčný schopen studovat. Tady je seznam brazilských univerzit se kterými mají české univerzity smlouvy o výměně studentů.

USP (Universidade de São Paulo)Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Karlova (humanitní obory)Univerzita Pardubice
PUC-Rio (Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro) - Masarykova univerzita v BrněUniverzita Pardubice
FGV-São Paulo (Fundação Getulio Vargas) - Vysoká škola ekonomická (magisterké studium)
Universidade de Brasília - ČVUT
Universidade Federal da Bahía - Univerzita Palackého
Universidade Estadual do Ceará - Univerzita Palackého
Universidade do Vale do Itajaí (Balneário Camboriú) - Metropolitní univerzita

Většina českých univerzit nabízí zároveň tzv. program freemovers, kde si můžete sami zařídit přijetí školy v zahraničí a domovská škola vám pak poskytne stipendium. V Brazílii jsou všechny státní školy zadarmo i pro cizince, čili se lze na semestr dostat v zásadě kamkoliv, pokud máte na papírování s Brazilci dostatečnou trpělivost.

Práce v Brazílii

Obecně není těžké v Brazílii sehnat nekvalifikovanou práci bez povolení, pokud člověk umí alespoň trochu portugalsky a nebojí se po práci zeptat. Nejčastěji jsem se setkala s výpomocí v restauracích a hostelech (tady buďto za výplatu nebo za ubytování a stravu, nabídky najdete třeba i zde Helpx). Získat v Brazílii práci legálně je poněkud zdlouhavější a je potřeba počítat s tím, že se smlouvou od brazilského zaměstnavatele je potřeba o povolení  žádat na ambasádě v Praze a jeho vydání může trvat i několik měsíců.

Pro vysokoškoláky na pracovní stáž

Aiesec

Asi nejlepší možností už behěm studia je vyjet přes studentskou organizaci Aiesec, ta nabízí jak tzv. management stáže, kde můžete do Brazílie vyjet i na více než rok, zaměstnavatel vám nabízí normální plat a zároveň vám zajistí víza. Možností pro kratší pobyt, třeba o prázdninách, je development stáž, kde sice nedostáváte plat, ale místní organizace Aiesec vám zajísti ubytování, stravu a dopravu. Stáže jsou většinou pro ekonomické, humanitní a technické obory. Aiesec funguje po celé Brazílii a stačí si jen vybrat do kterého koutu se chcete vydat. Více informací jak probíhala moje Aiesec stáž najdete tady.

IFMSA

Pro mediky nabízí stáže na několik týdnů organizace IFMSA, většinou za bydlení a stravu, více přímo ve zprávě z pobytu v Brazílii zde

FORMALITY V Brazílii můžete oficiálně zůstat 90 dní, které si můžete prodloužit na místní federální policii (poplatek cca 60 BRL/konec roku 2009) na dalších 90 popř. opustit zemi a vrátit se do ní. Pokud lhůtu 180 dní překročíte pak se začne počítat pokuta 8 BRL za den, která může dosáhnout maximální výše 800 BRL. Tuto pokutu pak zaznamenají při vašem výstupu ze země a platí se při vašem opětovném vstupu do země. Po uplynutí 180 dní se pak po opuštění Brazílie můžete do země vrátit až po dalších 180 dnech. Pokud se pak vrátite dříve, brazilská vláda vám dá cca. 8 dní, abyste si vyřídili co potřebujete a zemi opustili.

Dobrovolnictví v Brazílii

V této kategorii je v Brazílii asi nejrozmanitější nabídka. Kromě české organizace Inex, která mimo jiné spolupracuje na organizaci workcampu v krajanském městě Batayporã, jsou nejlepší možností jak najít krátkodobé i dlouhodobější projekty ve všech státech od favel v Riu po amazonskou džungli stránky:

Wwoof Brazil (zaměřené zejména na zemědělství)
Helpx (obecně zaměřené)
Workaway (obecně zaměřené, trošku na pomezí dobrovolnictví a couchsurfingu)
Volunteer South America (projekty v celé Latinské Americe, většinou dlouhodobější)
ReliefWeb (web pro profesionály v oblasti humanitarní a rozvojové práce, je tam i hodně dobrovolnickým příležitostí)
Keric (posílá slovenské dobrovolníky do Brazílie, stát Rio de Janeiro)
Se7en (databáze nízkonákladových dobrovolnických projektů)

Pokud je dobrovolnická pozice na více než 180 dní, je dobré požádat zvací dopis od organizace, která vás přijme a s ním se pokusit získat vízum na delší pobyt.

Více informací obecně o dobrovolnictví v Latinské Americe jsou tady.