Počasí v Mexiku aneb už je tu zase hurikán



Kdy přijet do Mexika? 

To je docela častá otázka, kterou dostávám od známých a odpověď není zrovna jednoduchá. Záleží do které části Mexika se máte v plánu vydat. Obecně platí, že se počasí v Mexiku dělí na suché a studené období cca. od listopadu do dubna a teplé a deštivé období od května do října. Do deštivého období navíc spadá i období hurikánů, které se mají tendenci objevovat v oblasti Mexického zálivu, Karibiku i Pacifiku a výrazně ovlivňují momentální počasí i v oblasti tak vzdálené od moře jako je Mexico City.


Počasí na Severu Mexika


V létě více prší (červenec, srpen), což je hlavně problém v oblastech s kaňony, kde je v létě nemožná realizace většiny populárních treků, déšť přichází většinou odpoledne, jinak je tu v létě příšerné vedro. V pouštích se mohou teploty mezi dnem a nocí zásadně měnit a to až o několik desítek stupňů. Nejteplejší stát je asi Sonora. V zimě může v mnoha oblastech na severu sněžit, teploty tu občas klesají bod bod mrazu. Je dobré si nezapomenout klobouk, opalovací krém a sluneční brýle.

Nejlepší počasí na klasickou cestu Mexico City, Chiapas, Yucatán


Asi nejvíce turistů jezdí v Mexiku trasu Mexico City, San Cristobal de las Casas a Palenque v Chiapas a pak na Yucatán. Na tuto trasu je nejlepší přijet buďto v listopad-začátek prosince (odejdou hurikány a ještě není všude plno vánočních turistů, není takové vedro a na Yucatánu je všude zeleno) nebo potom březen-květen (ještě nepřišly hurikány a neprší, ve středu Mexika už není zima, na Yucatánu je ovšem velmi sucho).

Hornatý střed Mexika - Mexico City a okolí

Jelikož je Mexico City ve výšce 2200 m.n.m. je tu počasí ve skrze horské a nevyzpytatelné. Dá se ale říci, že tu platí pravidlo, v létě (od května do října) prší (většinou odpoledne), od listopadu do března je sucho a zima a v dubnu je občas teplo. Vyplatí se ovšem připravit se na vše vyjma sněhu. Obyvatelé Mexika chodí celoročně v džínech (nebo dlouhých tmavých kalhotách), tričku (košili), uzavřených botách a jen podle teploty přidávají bundu či svetr, v období dešťů se vyplatí mít sebou deštník.

Jižní Mexiko, Yucatán a Pacifické pobřeží

Na Yucatánu je neustálé horko a dusno (25 až 40 stupňů) nezáleží na ročním období. Ovšem zatímco v zimě (prosinec až duben) jsou teploty nižší a neprší, v létě (od července někdy až do listopadu) platí úplný opak. Navíc období od půlky července až září je známé jako období příchodu hurikánů, na což se nedá spoléhat, ale rozhodně je dobré to vědět.
Pacifické pobřeží a pobřeží Mexického zálivu má hodně podobné počasí jako je to na Yucatánu, jen je potřeba počítat s tím, že v zimě tu můžou být nižší teploty a moře je tak studené, že se do něj nedá vlézt (spíše sever pacifického pobřeží). Zároveň tu též platí výstraha s obdobím hurikánů (červenec-říjen).
Specifické je také Jižní Mexiko zejména ve státě Chiapas, kde jsou zbytky deštného pralesa. Tady je období dešťů zvlášť silné a nezpevněné cesty v pralese můžou být neprochoditelné (neprojeditelné) od konce července do října.

Univerzální rady

Pokud máte v plánu cestovat dálkovými autobusy, vezměte si s sebou něco teplého, místní řidiči energií na klimatizaci nešetří.
Nejezděte do Mexika během Semana Santa (týden před velikonočním pondělím), všude je draho a totálně přeplněno. To stejné v menší míře platí pro období mezi Vánocemi a Třemi králi (7. ledna). Zejména ve velkých letoviscích na pacifickém pobřeží může být problémové i období červenec-půlka srpna, jsou totiž jak mexické tak americké školní prázdniny a najít slušný hotel na poslední chvíli může být oříšek.