Trekking v okolí Mexico City - park Cuarto Dinamo

Příroda v horách okolo Mexico City, Park Los Dínamos

Před týdnem jsme se vrátili skoro po měsíci z Čech a přivítalo nás mexické jaro, teplo, všude kvetoucí stromy, prostě hned má člověk o něco lepší náladu. Zároveň jsme se také trošku rozhodli proniknout do mexického života a to trochu netradičním způsobem, přes kurz outdoorových aktivit, který se tady jmenuje montañismo. A tak jsme sobotu a neděli strávili na prvním tréninku v kampusu místní univerzity a v horách okolo Mexico City.

Mexiko a trekking
Park Los Dínamos

Zdá se, že outodoorové aktivity nejsou v Mexiku právě masovým sportem a to hlavně proto, že většina lidí se vůbec bojí sami do přirody vyrazit. Je to velká škoda, protože Mexiko a hlavně okolí Mexico city jsou pro milovníky hor jako dělané, jsou tu vysoké hory, kaňony, jeskyně, místa kde se dá lozit po skalách. Hlavním problémem se tu však zdají absolutní neznačenost a nevybavenost místních hor pro horskou turistiku, tak jak ji známe z Evropy a zároveň množství přepadení, které spoustu lidí odradí se do hor sami vydávat.

My jsme místní hory nechtěli úplně vzdát a tak jsme si našli kurz, ve kterém se snad naučíme postupně rozeznávat místa kam se dá bezpečně vyrazit a zároveň se naučíme sporty, které jsou u nás v Čechách prakticky nepraktikovatelné, jako je kaňoning. Do kurzu nás chodí asi 25 a spolu s jednou Brazilkou jsme tam jediní cizinci. V průběhu tří měsícu nás čekají výpravy do okolních hor, kurz lezení, kañoningu a speleologie. Plán je takový, že vždy jeden víkend budeme v okolních horách a další víkend vyrazíme někam dál. Kromě sportu se taky zdá, že v kurzu potkáme super lidi se stejnými zájmy.

Cuarto Dínamo, Park Los Dínamos

Park Los Dínamos

První víkend jsme vyrazili na poznávací výlet do místního parku Los Dínamos. Původně byl v plánu výstup na horu Ajusco ve stejnojmenném parku, což je nejvyšší hora DF, ale bohužel kvůli nedávnému přepadení je oblast poněkud nebezpečná a tak se nakonec na poslední chvíli změnil plán. Los Dinamos je zjevně víkendovou oázou pro Mexičany, kteří tu jezdí na čerstvé tresky a užívají si čerstvého vzduchu bez smogu. My vyrazili na menší túru po místních horách, které byla spíše o tom se poznat, než podat nějaké oslňující výkony. U večeře jsme pak poznali, že mexický chaoz v dopravě není nic proti tomu, když si banda hladových Mexičanů objednává jeden přes druhého velké množství tacos s rozličnými přísadami - oba jsme si radši dali polévku, ta moje byla z nějakého páteřního nervu krávy (Caldo de medula), znělo a vypadalo to strašně, ale kupodivu to bylo moc dobré.

Příští týden nás čeká první část kurzu, exploración, čili pohyb a orientace v terénu.

Outdoor obchody v Mexico City

(update 2022)

Včera jsme na odporučení konečně objevili i místní obchody s outdoorovou výbavou, které jsou poněkud dražší než u nás (asi 1,5 krát), ale jinak vybaveny celkem dobře a kvalitně. Kromě sortimentu co známe z Čech tam převládala výbava na kaňoning a potápění a šnorchlování. Pokud bude někdo podobné vybavení potřebovat nejpřístupnější je asi v centru DF Deportes Ruben´s na ulici Lopez 26. Další obchod Vertical býval dříve v obchodná pasáží na Venustiano Carranza věnované spíše lechtivějšímu zboží. A tak jste tu mohli mezi stánky s byči a umělými penisy najít v dolním patře i české sedáky Singing rock a všechno další potřebné vybavení do hor. Dnes sídlí obchod kousek u katedrály v centru na ulici Donceles 88.