Dobrovolnictví v Latinské Americe




V Latinské Americe je na výběr hodně dobrovolnických projektů . Většinou se dělí na dvě skupiny, na ty co na vás chtějí vydělat jako na turistovi co chce zažít něco extra a na ty co skutečně dobrovolnickou práci potřebují a oceňují. Obsah dobrovolnických prací je široký, nejčastěji asi narazíte na vzdělávání, sociální práci, ochranu přírody, práci v zemědělství a práci s dětmi.


Krátkodobé projekty do 3 měsíců

Organizace s nabídkou krátkodobých pobytů většinou nabízejí možnost pobytu od jednoho týdne do 2 měsíců, ale bývají i delší. Vyznačují se tím, že po vás budou chtít poměrně vysoké poplatky za ubytování, stravu, administraci atd. Je potřeba si dobře zkontrolovat za co a u koho platíte. U některých se investice vyplatí, organizace pro vás zajišťují výlety a veškerý servis, což je výhodné zejména pro ty co nehovoří španělsky (popř. portugalsky), u jiných jste pouze dojnou krávu a často i tisíce vydané na pobyt někam zmizí a nakonec si ještě musíte jídlo i ubytování platit sami. Pokud se bojíte a nevíte, kde hledat ověřené krátkodobé projekty, zkuste www.inexsda.cz Počítejte s administrativním poplatkem české organizaci INEX i organizaci v Latinské Americe. Kromě toho dobrým zdrojem krátkodobých projektů u kterých není potřeba poplatek jsou farmy inzerující na wwoofinternational.org (ovšem je potřeba zaplatit poplatek za přístup do databáze), podobně funguje i databáze www.helpx.net a www.workaway.info (tady už jde trochu o kombinaci s fungováním www.couchsurfing.org), které mají ovšem širší záběr prací.

Dlouhodobé projekty 3 měsíce až dva roky

Neplacené dobrovolnické projekty se většinou vyznačují delším pobytem (3 měsíce a víc) při kterých vám místní organizace poskytne nejen ubytování zdarma, ale často i jídlo, žádné extra administrativní poplatky. Výměnou za to vyžaduje práci přibližně v rozsahu našeho českého pracovního týdne. Asi nejlepší databází je www.volunteersouthamerica.net Pokud hledáte profesionálnější dobrovolnické uplatnění doporučuji www.reliefweb.int, kde najdete dobrovolnické příležitosti, stáže i placenou práci v humanitární a rozvojové oblasti.

Dlouhodobé dobrovolnické projekty, většinou na rok, u kterých jsou navíc placené veškeré náhrady na život i dopravu poskytuje i EDS, Evropská dobrovolnická služba. K vycestování je potřeba mít věk do 30ti let. Projekty v Latinské Americe se shánějí v tomto programu docela těžko, slovenská organizace Keric pravidělně vysílá na rok dobrovolníky do různých zemí Latinské Ameriky. Překážkou programu je poměrně zdlouhavé předodjezdové papírování, které může trvat i rok.

Křesťanská organizace Salesiánů vysílá cca. na rok dobrovolníky mimo jiné do severních měst Mexika, Tijuana a okolí. Hradí ubytování a stravu. Požadavky na dobrovolníka najdete tady.


Moje zkušenosti

Dobrovolnictví v Brazílii


Se studentskou organizací Aiesec jsem byla v Brazílii na dlouhodobé stáži. Je možné s ním vyjet jako student nebo jako čerstvý absolvent. Je vyžadován poměrně vysoký poplatek za vstup do databáze, kde si pak můžete vybrat dobrovolnické projekty v délce od jednoho a půl měsíce do jednoho roku. Přijímající organizaci se již žádný poplatek neplatí. Nemusí to být ve 100% případů, ale většinou zajistí přijímající organizace ubytování a stravu, někde dobrovolník dostane malé kapesné nebo i příspěvek na dopravu. Já jsem pracovala v organizaci zabývající se zemědělství, sociální prací a vzděláváním. Více informací najdete v blogových příspěvcích:
Znovu v Brazílii a první Aiesec party (tady najdete i detailní popis jak probíhá výběrové řízení a kde se přihlásit)
Zbytek zážitků ze stáže naleznete tady

Workcamp ve městě Batayporã



Vůbec prvním dobrovolnickým zážitkem v Latinské Americe byla pro mne účast na prvním workcampu v brazilském městě Batayporã založeném českými emigranty okolo Jana Antonína Bati, o kterém jsem se dozvěděla přes českou organizaci INEX. Projekt se dodnes realizuje každoročně v červenci nebo srpnu a trvá tři týdny. Platí se pouze poplatky INEXu, přijímající organizace poskytuje ubytování i jídlo, práce se liší rok od roku dle potřeb komunity, ale většinou nějak souvisí s Čechy nebo češtinou. Více informací tady:
www.inexsda.cz

Moje zážitky z workcampu a mnoha návratů do Batayporã naleznete tady:

Jak sem strávila Vánoce u krajanů v Batayporã