Maracatú, forró a pláž Itamambuca a Almada u Ubatuby

Směrem na pláž Alamada

Minulých několik týdnů bylo opravdu bohatých na poznávání všeho brazilského. Nejdříve trochu kultury a tance na maracatú a forró, pak kulinářský zážitek s moquecou a nakonec několik nových pláží v okolí Ubatuby. Brazílie je čím dál zajímavější!


Praktické rady
Mapa pláží na pobřeží státu São Paulo
Fotogalerie

Kromě zážitků z hospody se mi dostalo i mimořádných zážitků kulturních. Ve čtvrtek jsme já, Su, Dom, Ana z Ruska a Bram z Belgie vyrazili do sousedního města Taubaté za nevšedním zážitkem v podobě maracatu. Je to hudba s výraznými africkými kořeny, kdy se sejde obrovská skupina lidí a buší do obrovských bubnů až se otřásá opravdu celé město. Dívky většinou hrají na tykev pokrytou korálky s názvem agbê. U nás by nás asi za podobnou činnost ukamenovali, tady lidé přicházejí ze všech koutů a tancují. Jak to vypadá se můžete podívat na tomhle videu.

Všechny nástroje potřebné na maracatú na jednom místě

V pátek jsme pak ve stejné sestavě vyrazili na téměř stejné místo si zatančit forró, což se ukázalo jako bláhové přání. Forró samo o sobě je styl hudby se severovýchodu země. Tanec který ho dobrovází ovšem není ledajaké hopsání, které může člověk sledovat u nás na diskotéce nebo v telenovele Divoký anděl. Nestačila jsem koukat, co tady lidé mezi 15 a 17 roky dokážou zatancovat a to ještě ani nemluvím o tom, že většinou tancují lépe muži než ženy. Jsem zvědavá, jestli se vůbec dokážu něco z toho naučit. Malou ukázku toho jak tu chlapi dokážou s přehledem tancovat s dvěma ženami můžete vidět tady.

V sobotu se mi pak dostalo i nevšedního zážitku kulínářského, kdy Bram, který přijel ve středu, uvařil belgickou specialitu, která se nakonec ukázala být bahijským pokrmem muquecou. Vzhled pokrmu se během přípravy drasticky měnil a chvílemi to vypadalo, že nebudu mít odvahu to okusti. Odvahu jsem ale nakonec dostala a bylo to opravdu delikátní.

Výtečná moqueca, jinak specialita ze severovýchodu Brazílie

V neděli jsme místo výstupu na místní skálu zvolili sestup k moři. Není se čemu divit, bylo okolo 35 stupňů a tak jsme opět vyrazili do Ubatuby na pláž Itamambuca. Zde se mi dostalo školení od Su jak poznat kdo má a kdo nemá umělá prsa. Na pláži jich bylo docela hodně a v celé Brazílii to není jinak. Když má žena peníze většinou začne myslet na to, kde by se vylepšila a prsa jsou to první do čeho investuje. Kliniky plastické chirurgie praskají ve švech a v televizi prakticky není ani jedna moderátorka, která by na sobě nějaký ten šev neměla. Já si alespoň koupila brazilské plavky, které ještě relativně zakrývají alespoň to nejnutnější. Ovšem mají tu i mnohem odvážnější modely. Možná i to je důvod, proč tu ženské nechodí nahoře bez.

Pláž Itamambuca v době největších závodů v surfování v Brazílii

Nakonec nás Su všechny vzala na asi nejkrásnější pláž co jsem zatím měla možnost v Brazílii poznat, prý je i její oblíbená, pláž Almada. je to pláž celkem izolovaná s jedním příjemným barem a barmanem, který servíruje vynikající caipirinhu.

Praktické rady
Maracatú v Taubaté - skupina se schází každý čtvrtek večer na náměstí Praça Doutor Barbosa de Oliveira, více aktuálně na facebook stránkách skupiny Baque do Vale
Pro ty co se nedostanou do Taubaté doporučuju vynikající skupinu maracatú v São Paulu, Bloco de pedra. Aktuální informace na jejich stránkách, scházejí se kousek od metra Vila Madalena většinou v sobotu dopoledne.
Doprava - Do Ubatuby jezdí autobusy společnosti Litoranea/Passaro Maron a to jednak z autobusáku Tiête v São Paulu a i z větších měst všude po státu São Paulo. Z Rio de Janeira sem jezdí autobusy společnosti Util.
Autobusové nádraží pro dálkové autobusy je hned vedle nádraží pro místní autobusy, ty jezdí v nepravidelných intervalech na všechny pláže na sever i jih i přímo po městě.
Ubytování - Je možné přespat přímo na pláži, ale je lepší se zeptat místních na aktuální situaci. Na některých místech vás může překvapit třeba i invaze dotěrných muchniček. U pár pláží jako Almada nebo Promirim jsou i menší penziony. Jinak přímo v Ubatubě existuje možnost ubytování všech kategorií. Je tu i kemp kousek od města s názvem Camping Sitio Usina Velha nedaleko pláže Pereque Açú.
Jídlo a noční život - Skoro všechny pláže, minimálně ty co jsem popsala v článku, jsou opuštěné, je tu maximálně jeden bar, který ještě není vždy otevřený, takže lépe na to nespoléhat a vzít si něco s sebou. Ubatuba naopak nabízí nepřeberné množství možností a Brazilci tu hrozně rádi jezdí hlavně na zmrzlinu, i když já ji za nějak vyjímečnou nepovažovala.



Mapa pláží na pobřeží státu São Paulo




Gonguê neboli gong, to je tento kraví zvonec, tradiční nástroj maracatú, hrají na něj spíše muži

Agbê, spíše ženský nástroj maracatú, který si žena sama vyrábí s tykve a korálků

Ženské osazenstvo při maracatú

Mužské osazenstvo při maracatú

Výhled při sjezdu z hor do Ubatuby

Surfingové mistrovství na pláží Itamambuca

Řeka vtékající do moře na pláži Itamambuca

Zátiší pláže Almada