Vánoce v DF a první dny v Mexiku

Rozhodla jsem se nakonec, že s novou zemí začnu s novým blogem. O stěhování do jednoho z nejlidnatějším měst světa se v mém případě rozhodlo poměrně rychle a od druhé půlky prosince se tu plus minus stačím zabydlet na zatím přesně nedefinovanou dobu. Budu se snažit se maximálně vyhnout srovnávání s Brazílii, přestože ještě před odjezdem jsem měla pocit, že Latinská Amerika je prostě Latinská Amerika...no není.



Mexico City tady zvané jen DF je obrovské a zdánlivě velice neorganizované. Během prvních dní sme museli sehnat vybavení domácnosti, takže jsem si běhání po městě užila celkem dost. Na většinu míst jsme zvyklí z Prahy chodili pěšky, ovšem pojem za rohem dostává v Mexiku nový rozměr. Naštěstí bydlíme na celkém strategickém místě ve čtvrti Cuauthemoc, což má být jméno jakéhosi udatného aztéckého panovníka, dnes se tu po ulicích prohánějí hlavně bílé límečky.Jinak máme kousek park Chapultepec (jedno z mála větších zelených míst na kilometry daleko), business centrum města Av. Reforma (odtam ty bílé límečky) a pěšky se dá celkem pohodlně dojít i do centra města k Palacio de Bellas Artes a Zócalo.
Advent a Vánoce vypadají v Mexiku trochu bez atmosféry, i když samozřejmě je těžké dělat nějaké závěry, když je člověk neprožije s místními. Každopádně je zcela jasné, že tu na celé čáře vyhrává Santa Claus a jeho sobi, jejichž parožím si tu zdobí lidé i auta. Celé ulice jsou tu pak vyzdobené jakýmisi barevnými hvězdicobodci, což jsou prý typické místní piňaty v nichž si děti v čase vánočním nosí sladkosti. Prý tu dárky, podle španělského zvyku, nosí až tři králové, i když prý už rodiny často přecházejí na americký model (jak jinak...)a dávají dárky 25.
My jsme si vyzdobili největší kytku v bytě, nasadili jí anděla, zapálili prskavku a vánoční oběd byly fazole, rýže a placky z kaktusu nopal a odpoledne se vydáváme směr Puebla, začíná dovolená...