Mistrovství světa ve fotbale a jak jsem ho zažila v Brazílii

"Jsem Brazilec, jsem vítěz."

Všude je ticho, auta se zastavila, nemocnice ani veřejná doprava nefungují. Ne, tohle není konec světa, jen v Brazílii začalo další mistrovství světa a lidé s největším napětím sledují vývoj utkání mezi Brazílií a...Drobné i větší projevy fandění při kterých dostávají někteří málem infarkt najdete během mistrovství světa ve fotbale všude v Brazílii, během zápasů (i před a po) se svět zastaví, nejezdí autobusy, nefungují školy ani ordinace lékařů, na ulicích je prázdno, všichni totiž sedí napjatě u televizí a obřích obrazovek (letos i stadionech) a fandí. 


Fotogalerie

Mistrovství světa ve fotbale jsem zažila v Brazílii v roce 2010, když se odehrávalo v Jižní Africe. Neklamným prvním příznakem, že se pomalu blíží přípravy byl fakt, že pracovníci knihovny, jídelny a dalších obslužných zařízení na univerzitě USP, kde jsem byla zrovna na stáží vstoupili do několikatiměsíční stávky za vyšší platy. Na protesty sice nikdo z nich nechodil, protože si asi doma připravovali vlajky a další fandící rekvizity, ale jelikož se jim prý ve stávkovém režimu dále vyplácela mzda, nebyl důvod si fandění pořádně neužít.
Fotbal je prostě v Brazílii alfa a omega a to často nejen sportovního života. Skoro každé dítě dostane od sudiček (nebo svých rodičů) přidělený tým, kterému fandí prostřednictvím fanouškovských oblečků ještě dříve, než dokáže vůbec vyslovit jeho jméno.

Na Anhangabaú fandí celá rodina

Většina velkých a silných týmů je ve městech São Paulo (Corinthians, Palmeiras, São Paulo), Rio de Janeiro (Flamengo, Vasco) a Santos (Santos), i když samozřejmě fanoušci týmů z jihu (odkud je nejstarší brazilský klub Sport Club Rio Grande) nebo severovýchodu Brazílie by určitě nesouhlasili. Fotbal je prostě v Brazílii důležitý a jako téma hovoru se objevuje docela často, i když já jsem se v tématu moc neorientovala a vlastně jsem tak trošku z donucení dostala přiděleno, že fandím klubu Corinthians, ještě se budu muset někdy jít podívat na nějaký jejich zápas.

Brazilská fotbalová liga
Fotbalová liga je v Brazílii rozdělena do čtyř skupin (A,B,C,D), přičemž ta nejvyšší je Série A, kterou hraje od května do prosince 20 nejlepších týmů (zápasy bývají většinou v sobotu a neděli, občas uprostřed týdne), aktuální program najedte tady. Brazilské týmy, které mají na kontě nejvíce titulů jsou Santos a Palmeiras ze São Paula.


Mistrovství v ulicích São Paula


Být u brazilského fandění při mistrovství je opravdový zážitek, já jsem se v São Paulu vydávala hlavně k velké obrazovce ve středu města na náměstí Anhangabaú, kde se scházelo asi nejvíce lidí. Vstup tu byl zadarmo, stejně jako u ostatních obrazovek co po celém městě. Možná více než fotbal tu bylo úžasné pozorovat fantazii při maskování se za brazilskou vlajku, která opravdu neznala mezí a pak hlavně atmosféra během zápasu. Brazilci dávají do fandění úplně všechno, skákají, křičí, brečí, nadávají a dělají co nejvíce hluku. Když tým vyhraje pokračuje pak party na oslavu v ulicích města až do ranních hodin, ale běda pokud je to opačně. Prohru Brazílie s Holandskem jsem prožívala na dalším místě, kde se schází poměrně dost Brazilců u obrazovky, v areálu univerzity USP. Ticho, které zavládlo po vyřazení Brazílie ve čtvrtfinále bylo opravdu hrobové. V tuto chvíli skončil u většiny zájem o mistrovství, bez Brazílie už to pro většinu místních nemělo moc štávu, snad jen další den, kdy škodolibě drželi palce Německu proti svému největšímu rivalovi Argentině. Kdo by mohl předpokládat, že letos Německo Brazílii převálcuje se skóre 7:1 v semifinále.
Jedna z ulic v São Paulu během mistrovství

Za pár dní se život v Brazílii vrátil do normálních kolejí, stávky skončily, veřejné instituce začaly fungovat, veřejná doprava se rozjela a z ulic zmizela jednolitá zeleno-žlutá dekorace. Tak zase za 4 roky...

Kontroverze mistrovství světa v Brazílii 2014
Letošní mistrovství světa ve fotbale, které se tentokrát konalo přímo v Brazílii na sebe nalepilo spoustu problémů. Kromě těch běžných, jako je opoždění staveb stadionů a infrastruktury až po velké korupční aféry, které Brazilce ve velkém vyhnaly do ulic. Mnoho Brazilců deklarovalo, že budou mistrovství bojkotovat, že stát místo, aby investoval do škol a zdravotnictví utrácí miliardy za stadiony, které v mnohých případech nebudou mít dalšího využití (například stadiony v Cuiabá a Manausu, kde není žadný větší lokální fotbalový tým). Během příprav navíc došlo k tzv. "pacifikaci" některých chudinských čtvrtí ve jménu pořádku a bezpečnosti při mistrovství zejména v Rio de Janeiro, které neproběhly příliš klidně. Mnoho z nich prý bylo jen zástěrkou pro vysídlení lidí z chatrčí stojících na lukrativních pozemcích, kde mají v budoucnu stát luxusní obytné domy. V době kdy se Brazilci potýkají s nárustem cen, které během mistrovství vyskočily do astronomických výšin, brazilská vláda utratila za přípravu mistrovství přibližně 280 miliard korun. Je to o 48% více než se původně odhadovalo a Brazílie tak zatím zorganizovala nejdražší mistrovství ve fotbale v historii, přičemž návratnost investic se v současnosti odhaduje na přibližně polovinu vynaložené částky a nikdo zatím nepočítal kolik bude stát údržba mnoha nepoužívaných stadionů.
Brazílie i celý svět se na začátku mistrovství připravovaly na velké protesty a možná i změny, což dokazují i některé články ze začátku června z českých novin, viz hospodářky a rozvojovka.
Ovšem kdo by v Brazílii protestoval, když je copa a mužstvu Brazílie se na domácí půdě daří? Brazilci zatím protesty odsunuli na později, uvidíme jak budou reagovat na nedávné vyřazení národního týmu těsně před branami finále.

Fotky posbírané v ulicích São Paula během mistrovství 2010:

Takto fandí v obchodu s procelánem

"Nechť vyhraje ten nejlepší, vždy pokud to bude Brazílie."

Takto fandilo bistro v centru São Paula

Takto fandil supermarket

Kokosová pochoutka v národních barvách

I obchod s pery fandí


Holítko v národních barvách

Ulice São Paula během mistrovství světa



V jedné z ordinací v São Paulu..."Kvůli zápasům Brazílie na Mistrovství světa bude 15/6 otevřeno od 7 do 14 a 25/6 od 14 do 18."

Fotbalový trpaslík v optice

Fandící souprava


Paní v kukani metra také fandí...

I kola fandí...

Skládací vlajka před velkou obrazovkou na Anhangabaú

Příprava na zápas před obrazovkami na Anhangabaú


Superman v národních barvách

Brazilské vlajky, kam se podíváš

Výzdoba kousek od domu, kde jsem bydlela